Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Ajánljuk még

Dabóczi Kálmán BKK-vezérigazgató: „Van egy megállapodásom a Jóistennel”

2018. 01. 31.

Nehezebb ma kereszténynek lenni, mint a rendszerváltás előtt?

 

Egy korábbi interjújában humorosan csak „rendszerhibának" titulálta saját magát, utalva arra, hogy ritkán kerül ilyen magas pozícióba egy 7 gyermekes családapa, aki bátran tesz tanúságot a hitéről, az általa vallott értékekről. Hogyan éli meg a mindennapokban ezt a rendszerhibát?

 

Nehéz erről úgy beszélni, hogy ne lehessen rosszindulatúan kiforgatni. Visszaugornék arra a gondolatomra, hogy nehezebb ma keresztény értelmiséginek lenni, mint a rendszerváltás előtt. Akkor egyértelműbb állapotok voltak, most látunk egy alapvetően nagyon pozitív és jó értékrendű erőteret, viszont annak a mindennapos megnyilvánulásai és kísérőjelenségei mellett meg nem lehet elmenni szó nélkül. Ezt a kettősséget jelenleg sem lenyelni, sem pedig kiköpni nem tudja a keresztény értelmiség, de azt gondolom, hogy ez igaz az egész magyar értelmiségre is. Vagy démonizálja az egészet, és azokat az értékeket, eredményeket is megtagadja, amelyek objektíven nézve is pozitívak, vagy letagadja a valóságot, hogy ne kelljen szembesülni a problémákkal, például a korrupcióval. Szerintem a keresztény felelősség pont itt jön elő, hogy az ember merje az értékek melletti elkötelezettségét nyíltan vállalni. Egyrészről ki kell állni a hatalom által – hitem szerint helyesen – megfogalmazott értékek mellett, mint az életközpontúság, a családbarátiság, a hazafiság, mert ezeknek közösségépítő, megtartó erejük van. Másrészről viszont rá kell szorítani a mindenkori kormányzatot, hogy a hatalmát valóban a közjó érdekében használja és ne egy szűk csoport gazdasági érdekei mentén. Az igazi kihívás az, hogy a rendszer mutat-e nyitottságot az önkorrekcióra és öntisztulásra. Azért nevezem magamat rendszerhibának, mert ezt a fajta kritikus értelmiségi gondolkodásmódot nem látom rendszerszinten a vezetői kiválasztási szempontok között.

 

Mennyire kerül előtérbe a hite a munkája során, a kollégái tudják azt, hogy hívő?

 

Teljesen vállalom a kollégáim felé, de nyilván nem Laudetur Jesus Christus felkiáltással köszöntöm őket a liftben, és ez így is van rendjén. Az biztos, hogy a kollégáim sokszor nem látják, hogy mit teszek értük, mint jelent a „lélekben hordozás". Például ha a folyosón velem szembe jön egy szomorú munkatársam, akkor rákérdezek, hogy mi a baj, vagy csak elmondok magamban egy fohászt érte. Ez nyilván nem a közlekedésszakmai feladatok közé tartozik, de ezt a dimenziót én legalább annyira értékesnek gondolom, mint a szakmai eredményeinket."

 

Forrás: 777blog 

 

 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat