Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Ajánljuk még

Találkozzunk a Duna ünnepén!

2012. 07. 10.

A hungarus közösség és a kereszténység ünnepe a nándorfehérvári csata évfordulóján, július 22-én. 

Találkozzunk a Duna ünnepén!„Az 1456. július 12–22-i nándorfehérvári csata idén 554. évfordulója, történelmünk különleges emléke, ami valamely szempontból egyformán kedves a Duna menti és a környező országokban is. Az egyetemes történelemben emlékezetes és a déli harangszóval összefüggésben más földrészek nem magyar emberei számára is közvetlenül vagy közvetve immár hatodik évszázada ismerhető. A győzelem emlékére III. Calixtus pápa 1457. augusztus 6-án, ünnepé rendelte az Úr Színeváltozása Ünnepét. Európán kívül is, kegyhelyeken tisztelik a győzelem egyik hősét, Kapisztrán Szent Jánost.

 

Az ünnep elnevezése több szempontból is jelképes, melynek rendezvényei az évfordulón az emberiség története, vallási és kultúrközösségek, környezetünk megóvása szempontjából fontos emlékek bemutatására irányulnak. Közösségi Ünnep, a Környezetvédelem Ünnepe, Keresztény Ünnep, Kapisztrán Szt. János, a Déli Harangszó Ünnepe, a Hajózás Ünnepe, a Hungarus Közösség Ünnepe.

 

A Duna, különösen Rajna és Majna összeköttetéssel, mint Európát átszelő folyó, összeköti nemcsak a közvetlen szomszédságban élőket, hanem a szélesebb térségeket is. Országokat, népeket, kultúrákat összekötő jelkép, a közös európai kultúra összekapcsolódását és kölcsönhatását is jelenti. Szállít, öntöz, táplál, gyönyörködtet, forrása az életnek, természetnek, a művészetnek.

 

Ez az évforduló érdemes arra, hogy széles közösségi ünneppé váljon, ami üzeneteket közvetít közel s távol, kisebb és nagyobb közösségeknek.

 

Ünnepeljük a térség népeinek, közös középkori történelmének kulturális és vallási, európai gyökereinek hagyományát, az összefogást, a keresztény összefogás győzelmét, amit a harangszó is jelképez.

Ünnepeljük az embereket, akik vállalták az áldozatot és helytálltak egy kilátástalan helyzetben is. Különböző nemzetiségű, vallású, korú, a társadalom más rétegeiből, az egyszerű emberek, a „civilek" lelkes összefogásának szép példáját.

 

Szeretnénk, ha az évforduló ünneppé válna azoknak is, akiknek származási, kulturális szempontból a Duna mente, a Kárpáti medence és közössége, a Hungarus Közösség, már csak távolról jelent valamit. Az ünnepeinek és évfordulóink többsége, valamely szempontból, a széles értelemben vett közösségünk kisebb-nagyobb részeinek, csoportjainak nyújt örömet. Népünk és közösségünk lélekszámának, kultúránk hatóerejének csökkenésével egyre nagyobb szükségünk van olyan élményekre is melyek a szétszóródott és széttagolódott közösség egészének, mutatnak örömöt, jó példát és kapaszkodót. Öröksége, és az évfordulós ünnepségnek különlegessége az is, hogy származástól, vallási felekezettől, politikai szembenállástól és más elkülönítő nézetektől függetlenül, az itt élőknek és az elszármazott második, harmadik generációnak is, mindazoknak, akik valamely szempontból a Duna mente és a Kárpáti medence kulturális közösségéhez tartozónak vagy kötődőnek érezheti magát, bármely földrészen újra a közösség élményét adja.

 

Ünnepeljük hajósainkat, középkori elnevezéssel a "királyi hajósnépet", akik Nándorfehérvár felmentésében nyújtott páratlan teljesítményükkel nagyban hozzájárultak a híres győzelemhez. Hajósaink áldozatvállalásának és sikerének köszönhető, hogy a teljesen reménytelen hadi helyzetben a segélycsapatok Nándorfehérvárhoz felvonulhattak.

(A királyi hajósnép elnevezés nemcsak a hajósokat közvetlenül, hanem a hajózáshoz kötődő többi mesterséget – hajóvontató, révész, hajóács stb. – is átfogta.)

 

Az ünneppel, a kísérő rendezvényekkel szeretnénk rendszeresen felhívni a figyelmet a Duna és környezete, a folyók és más vizek mai állapotára, közös megóvására, hasznosítására (turisztika, fokgazdálkodás, halászat, szállítás, energiatermelés) az árvízvédelemre, hajósaink jelenére, a vizek munkásaira és áldozataira, mindazokra, akiknek sorsa a Dunához és a vizekhez kötődik. Szakemberek szerint, az új évezredben a víz stratégiai kérdés lesz.

Az ünnepi megemlékezésre hivatalosak a hazai történelmi egyházak képviselői, a Duna-menti és a csatában résztvevő szövetséges népek mai államaival együtt barátként az egykori ellenfél, nagykövetei, küldöttségei. Zászlóikkal is tisztelgünk a csata résztvevői előtt.

 

Az évfordulóhoz kötődően július végén, augusztus elején egy közösségi ünnep rendszeres és megújuló rendezvényeit szeretnénk kialakítani úgy, hogy azt követően is évről-évre megrendezhető legyen a kapcsolódó sokoldalú kísérő rendezvényekkel megújulva, nemcsak Budapesten és a Duna mellett, hanem más folyó és vízparti településeken, a határokon túl is."

 

A rendezvényen több érmés barátunk is közreműködik. Bővebb információ: http://www.duna.atw.hu/ 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat